Om Vejrø

Velkommen til en af Danmarks mindste øer, Vejrø på blot 155 hektarer, der ligger i Smålandsfarvandet tæt på Fejø. Øen er privatejet og blev købt af Kim Fournais i 2005. På Vejrø finder du Hotel Blæsenborg, Karlekammeret, fire gæstehuse, Restaurant Skipperly, en regenerativ landbrugsproduktion, jagtmarker, landingsbane, lystbådehavn og havnecafé.

‘Fra jord til bord’ er vores hjertesag og kendetegn: Bæredygtigt landbrug og en fødevareproduktion af høj kvalitet leverer lækre, sunde og sæsonbestemte råvarer, der bliver tilberedt af vores passionerede kokke og i sidste ende nydt af vores gæster på Restaurant Skipperly. Innovative teknologiløsninger sikrer vores vision om bæredygtighed med grøn energi til opvarmning, lys, maskiner, vandproduktion og affaldshåndtering. På vejrø kan vores gæster nyde afslappet luksus, blive inspirerede og genoprette forbindelsen til de mennesker, de omgiver sig med, og den fantastiske verden, vi lever i.

BREV

Fra Kim Fournais

Hvad kan I opleve på Vejrø?

Vi lever i en smuk verden. Desværre er der ikke altid fuldt fokus på at værne om vores natur, klima og balance. Ting, vi bør passe på, går tit i forfald og uden fokus, suppleret med de rigtige investeringer, kan det være svært at opnå den balance, vi alle ønsker. Det var Vejrø et eksempel på for få år tilbage, inden jeg overtog og købte øen.

I dag er Vejrø et eksempel på at balance kan opnås i fantastiske og naturlige rammer uden at det kompromitterer velvære og nydelse. Derfor vil jeg gerne takke for din interesse i Vejrø! Din interesse i øen er nemlig det første vigtige skridt på en rejse ind i Vejrøs inspirerende verden. En verden, som jeg håber, kan skabe inspiration og glæde.

Vejrøs team knokler benhårdt for at gøre denne ø, langt fra ”alfarvej”, til et unikt eksempel på hvordan man med innovativ, upartisk tænkning og banebrydende, grøn teknologi kan bevare miljøet – skabe enestående skønhed, bekvemmelighed og høj livskvalitet hos sine gæster, uden at det skader miljø og klima.

Det er ikke ligetil at gøre Vejrø til et unikt eksempel på ansvarlig, grøn omstilling. Nej, der er investeret mange år og ressourcer i Vejrø for at nå til det punkt, vi er nået til i dag. Øen var en ødemark, et forfaldent stykke “Udkantsdanmark” uden relevans og arbejdspladser og med bunker af uønsket, skrantende natur, der forfaldt år for år – en skygge af sin oprindelige skønhed. Et trist eksempel på hvordan mennesker nogle gange efterlader dårlig arv. Heldigvis behøver det ikke være sådan.  

Vejrø er ikke 100% i mål endnu, men vi går hver dag i den rigtige retning, takket være din og mange andres interesse for øen og den ”investering”, du som gæst gør, når du opholder dig på øen. Det er ikke billigt at lave grøn omstilling på den rigtige måde, nej, men det kan og skal kunne lade sig gøre og det er er mit håb, at gæster på Vejrø kan se, opleve, nyde og værdsætte vores smukke ø.

Vejrø er et enestående projekt, ja, måske ovenikøbet et fyrtårn for ansvarlighed med hensyn til miljø- og klimavenlighed og den er ramme om private ophold såvel som møder, kurser, jagt og fiskeri af højeste kvalitets-kaliber.

Der er gjort en stor, seriøs og positiv indsats på Vejrø og jeg håber, at øen kan inspirere dig og andre til at være en del af den positive fremtid, vi alle kan se ind i, hvor problemer bliver til muligheder, hvis vi bruger gode, danske løsninger som allerede findes.

Min vision er at udvikle Vejrø til et unikt forbillede og casestudie for et miljøvenligt, bæredygtigt og behageligt liv. Jeg håber, at vi kan gøre Vejrø til et fyrtårn for fremtidens ”bæredygtige liv” og vise, at vi kan komme langt i den rigtige retning med den eksisterende teknologi; lave et positivt, win-win-baseret fodaftryk.

Og jeg håber, at din interesse for Vejrø udmønter sig i et besøg på øen, enten som privatgæst eller i forretningsøjemed. Du er mere end velkommen til at rejse ind i Vejrøs verden og derved forhåbentlig blive inspireret til at bevare den smukke verden, vi lever i.  

De bedste hilsner, 
Kim Fournais 

Vejrø Manifest

Over et årti er gået siden restaureringen af Vejrø begyndte, men vores urokkelige mål og motivation er stadig faste. Ligesom fyrtårnet i vores logo, er Vejrø et lys af bæredygtighed, hvor vi ikke går på kompromis med høj livskvalitet og nydelse.

Vores historie

Da Vejrø blev købt i 2005 af Kim Fournais, lå øen øde med næsten 100 tons affald, som folk havde efterladt gennem årene. Det første projekt var at rydde det ophobede affald som gamle biler, vaskemaskiner og tunge metalrester. Dette var det første bæredygtighedsinitiativ på Vejrø, der forhindrede forurening af jord og grundvand ved at fjerne det nedbrydende metal og forhindre kemikalier i at lække i jorden.

Havnen er blevet restaureret fuldstændigt med facilititer i verdensklasse og er blevet en vital del af øens nye liv med sejlere, 85 bådepladser og en Havne Café, hvor gæsterne kan købe mad og drikke lokalt dyrket og tilberedt på Vejrø.

Landbrugsdelen af ​​Vejrø er blevet genoplivet med bygningen af ​​2 moderne drivhuse, bygget i traditionel engelsk stil, hvor der kan dyrkes frugt, grøntsager og urter året rundt. Derudover har vi forskellige husdyr, svin, geder, får og kyllinger, som er en fødekilde, men også bruges i vores regenerative landbrugspraksis til at græsse på markerne, rydde uønsket vegetation og gøde jorden undervejs.

I vores mission om at blive en model for bæredygtighed er vi meget fokuseret på at prøve, udvikle og bruge det bedste inden for rene energiløsninger. Vi har installeret en vindmølle og solpaneler. Vi bruger batterilagring, et kontrol og strømstyringssystem, fjernvarme samt lokal geotermisk sol og elvarme. En elektrisk varevogn transporterer vores gæster rundt på øen. Vi bruger stadig maskiner, der kræver diesel for at fungere, da vi er i proces. Vores både, der sejler gæster til øen, bruger i øjeblikket diesel, men det er vores plan at konvertere færgerne til rene energiløsninger i fremtiden.

Historisk information

Betydningen af ​​navnet Vejrø er øen, der er udsat for vejret.

Vejrø er et betydningsfuldt sted i danmarkshistorien, med den første skriftlige registrering af øen fundet i 1231, i  Kong Valdemars Jordebog hvor det beskrives, at Kongen ville bruge øen til kongelige jagter.

Fra dette punkt helt op til slutningen af ​​1600’erne var øen beboet af “forpagterbønder”, hvilket betyder, at de betalte husleje til kongen for både at bo i et hus og dyrke jord. Fra dette tidspunkt og frem til 1800’erne kunne landmænd eje deres ejendom på Vejrø, men stadig betale kongen for at dyrke land.

Source: “Vejrø : En historisk beretning om en ø i Smålandsfarvandet.” Forfatter: Pia Moth Kibsgaard

VILDTAFTEN

9. november 

Glæd dig til en eksklusiv 7-retters vildtaften i samarbejde med Jaegerinden Mette Karin på Vejrø, inklusive overnatning.