Om Vejrø

Vi byder dig velkommen til en helt særlig oplevelse.

En af Danmarks mindste øer, Vejrø på blot 155 hektarer, ligger i Smålandsfarvandet tæt på Fejø. Øen er privatejet og blev købt af Kim Fournais i 2005. Her finder du Hotel Blæsenborg, Karlekammeret, fire gæstehuse, Restaurant Skipperly, en regenerativ landbrugsproduktion, jagtmarker, landingsbane, lystbådehavn og flere både til transport af vores gæster til og fra øen. 

LÆS MERE

‘Fra jord til bord’ er vores hjertesag og kendetegn: Bæredygtigt landbrug og en fødevareproduktion af høj kvalitet leverer lækre, sunde og sæsonbestemte råvarer, der bliver tilberedt af vores passionerede kokke og i sidste ende nydt af vores gæster på Restaurant Skipperly.

Innovative teknologiløsninger sikrer vores vision om bæredygtighed med grøn energi til opvarmning, lys, maskiner, vandproduktion og affaldshåndtering.

På vejrø kan vores gæster nyde afslappet luksus, blive inspirerede og genoprette forbindelsen til de mennesker, de omgiver sig med, og den fantastiske verden, vi lever i.

 

Brev Fra Kim Fournais

Kære Vejrø -ambassadør,

Vi lever i en smuk verden. Desværre er der ikke altid fuldt fokus på at værne om vores natur, klima og balance. Ting, vi bør passe på, går tit i forfald og uden fokus, suppleret med de rigtige investeringer, kan det være svært at opnå den balance, vi alle ønsker. Det var Vejrø et eksempel på for få år tilbage, inden jeg overtog og købte øen. 

LÆS MERE

I dag er Vejrø et eksempel på at balance kan opnås i fantastiske og naturlige rammer uden at det kompromitterer velvære og nydelse. Derfor vil jeg gerne takke for din interesse i Vejrø! Din interesse i øen er nemlig det første vigtige skridt på en rejse ind i Vejrøs inspirerende verden. En verden, som jeg håber, kan skabe inspiration og glæde.

Vejrøs team knokler benhårdt for at gøre denne ø, langt fra ”alfarvej”, til et unikt eksempel på hvordan man med innovativ, upartisk tænkning og banebrydende, grøn teknologi kan bevare miljøet – skabe enestående skønhed, bekvemmelighed og høj livskvalitet hos sine gæster, uden at det skader miljø og klima.

Det er ikke ligetil at gøre Vejrø til et unikt eksempel på ansvarlig, grøn omstilling. Nej, der er investeret mange år og ressourcer i Vejrø for at nå til det punkt, vi er nået til i dag. Øen var en ødemark, et forfaldent stykke “Udkantsdanmark” uden relevans og arbejdspladser og med bunker af uønsket, skrantende natur, der forfaldt år for år – en skygge af sin oprindelige skønhed. Et trist eksempel på hvordan mennesker nogle gange efterlader dårlig arv. Heldigvis behøver det ikke være sådan.  

Vejrø er ikke 100% i mål endnu, men vi går hver dag i den rigtige retning, takket være din og mange andres interesse for øen og den ”investering”, du som gæst gør, når du opholder dig på øen. Det er ikke billigt at lave grøn omstilling på den rigtige måde, nej, men det kan og skal kunne lade sig gøre og det er er mit håb, at gæster på Vejrø kan se, opleve, nyde og værdsætte vores smukke ø.

Vejrø er et enestående projekt, ja, måske ovenikøbet et fyrtårn for ansvarlighed med hensyn til miljø- og klimavenlighed og den er ramme om private ophold såvel som møder, kurser, jagt og fiskeri af højeste kvalitets-kaliber.

Der er gjort en stor, seriøs og positiv indsats på Vejrø og jeg håber, at øen kan inspirere dig og andre til at være en del af den positive fremtid, vi alle kan se ind i, hvor problemer bliver til muligheder, hvis vi bruger gode, danske løsninger som allerede findes.

Min vision er at udvikle Vejrø til et unikt forbillede og casestudie for et miljøvenligt, bæredygtigt og behageligt liv. Jeg håber, at vi kan gøre Vejrø til et fyrtårn for fremtidens ”bæredygtige liv” og vise, at vi kan komme langt i den rigtige retning med den eksisterende teknologi; lave et positivt, win-win-baseret fodaftryk.

Og jeg håber, at din interesse for Vejrø udmønter sig i et besøg på øen, enten som privatgæst eller i forretningsøjemed. Du er mere end velkommen til at rejse ind i Vejrøs verden og derved forhåbentlig blive inspireret til at bevare den smukke verden, vi lever i.  

De bedste hilsner, 
Kim Fournais 

Vejrø Manifest

Mere end et årti er gået siden version 1.0, af en storstilet overhaling af et hensygnende, affolket  øsamfund tog sin begyndelse. Såvel øens natur som infrastruktur fik den gang en hjælpende hånd således at gæster igen kunne nyde stilheden, lyset, skønheden og naturen på den lille oversete perle i Smålandsfarvandet og det er gået støt fremad siden. Men tiden er modnet, potentialet er vokset og projektet fortjener endnu et løft. Og vi er godt i gang. 

VEJRØ 2.0

VEJRØ 2.0 ET REGENERATIVT LEVEDYGTIGT Ø-BRUG

Vejrø 2.0 er baseret på tanken om at tage de nærliggende og meget seriøse principper ifht respekt for bæredygtighed, dyrevelfærd, jorden og i sidste ende råvaren en tand videre. Vi mener at de oprindelige tanker om selvforsyning helt naturligt kan tages skridtet videre på naturens principper når vi nu har en isoleret ø og alle muligheder for at bringe den tilbage i et holistisk kredsløb, hvor naturens gang, dikterer det vi byder vore gæster på tallerkenen.

Naturen har, når den ellers får lov selv, en utrolig evne til at hele og reparere sig selv … og vi som har ansvaret for et givent stykke natur som Vejrø, har mulighederne, evnen og ikke mindst viljen til at skubbe lidt på og bringe naturen tilbage.

Vi vil med indsigt og respekt, hjælpe naturen tilbage, behandle den så lidt og så godt som muligt for at høste dens frugter, på dens præmisser, fordi frugterne, bærrene, grøntsagerne nu en gang smager og ernærer bedst, når tiden og naturen går sin gang.

Vores historie

Da Vejrø blev købt i 2005 af Kim Fournais, lå øen øde med næsten 100 tons affald, som folk havde efterladt gennem årene. Det første projekt var at rydde det ophobede affald som gamle biler, vaskemaskiner og tunge metalrester. Dette var det første bæredygtighedsinitiativ på Vejrø, der forhindrede forurening af jord og grundvand ved at fjerne det nedbrydende metal og forhindre kemikalier i at lække i jorden.

LÆS MERE

Havnen er blevet restaureret fuldstændigt med facilititer i verdensklasse og er blevet en vital del af øens nye liv med sejlere, 85 bådepladser og en Havne Café, hvor gæsterne kan købe mad og drikke lokalt dyrket og tilberedt på Vejrø.

Landbrugsdelen af ​​Vejrø er blevet genoplivet med bygningen af ​​2 moderne drivhuse, bygget i traditionel engelsk stil, hvor der kan dyrkes frugt, grøntsager og urter året rundt. Derudover har vi forskellige husdyr, svin, geder, får og kyllinger, som er en fødekilde, men også bruges i vores regenerative landbrugspraksis til at græsse på markerne, rydde uønsket vegetation og gøde jorden undervejs.

I vores mission om at blive en model for bæredygtighed er vi meget fokuseret på at prøve, udvikle og bruge det bedste inden for rene energiløsninger. Vi har installeret to små vindmøller og solpaneler. Vi bruger batterilagring, et kontrol og strømstyringssystem, fjernvarme samt lokal geotermisk sol og elvarme. En elektrisk varevogn transporterer vores gæster rundt på øen. Vi bruger stadig maskiner, der kræver diesel for at fungere, da vi er i proces. Vores både, der sejler gæster til øen, bruger i øjeblikket diesel, men det er vores plan at konvertere færgerne til rene energiløsninger i fremtiden.

Historisk information

Betydningen af ​​navnet Vejrø er øen, der er udsat for vejret.

Vejrø er et betydningsfuldt sted i danmarkshistorien, med den første skriftlige registrering af øen fundet i 1231, i  Kong Valdemars Jordebog hvor det beskrives, at Kongen ville bruge øen til kongelige jagter.

Fra dette punkt helt op til slutningen af ​​1600’erne var øen beboet af “forpagterbønder”, hvilket betyder, at de betalte husleje til kongen for både at bo i et hus og dyrke jord. Fra dette tidspunkt og frem til 1800’erne kunne landmænd eje deres ejendom på Vejrø, men stadig betale kongen for at dyrke land.

Source: “Vejrø : En historisk beretning om en ø i Smålandsfarvandet.” Forfatter: Pia Moth Kibsgaard